sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Key Lime Pie

Sitruksista sunnuntaita!
Eilen meille tuli tosi arvokkaita vieraita - nimittäin isovanhemmat. Jostakin kumman syystä vastuu jälkiruoasta tuli taas mun osakseni. Olin jo pitkään muhitellut mielessäni Key Lime -piirasta, ja nyt tuli täydellinen syy toteuttaa se.
Key Lime Pie on siis Amerikasta lähtöisin oleva ihanan raikkaan sitruksinen piiras, jossa on grahamkekseistä tehty pohja ja tiivis, kermainen limetäyte. Jotkut tykkäävät levittää piiraan päälle  vastavatkattua kermaa, toiset italialaista marenkia. Itse valitsin kerman.
Ootteko huomannut että leivonnassa ja ruoan laitossa kaikki menee pieleen aina just silloin kun on tulossa vieraita syömään? No, mä olen.
 Alkuperäisessä keksipohjassa oli jotain todella erikoista. Ennen uuniin menoa se näytti hyvinkin mallikkaalta mutta kun sitten se tuli uunista sille oli tapahtunut jotain ihan kummallista. Ihan kuin se pohja olisi jotenkin juoksettunut? Se oli valahtanut reunoilta alas ja voi oli jotenkin erottunut kekseistä. Olisikohan tää johtunut siitä että voi-keksimuru seokseen laitettiin aika paljon sokeria? Jos se sokeri vaikutti jotenkin siihen koostumukseen? Eli oppi nro 1 : Älä laita keksimurupohjaan sokeria.
Tän vastoinkäymisen jälkeen piti vanha pohja heittää roskikseen ja aloittaa uuden tekeminen. Sen teinkin sitten ihan tutulla ja turvallisella tavalla, eli keksit muruiksi ja voita mahdollisimman vähän sekaan.
Toinen vastoinkäyminen ei ollut ihan niin kauhea, mutta kai sitä vastoinkäymiseksikin voisi sanoa. Laitoin siis täytteeseen liian paljon elintarvikeväriä. Ajattelin vain pikkuisen korostaa limen sävyä mutta laitoinkin sitten sitä niin paljon että vihreä sävy alkoi muistuttaa jollakin tavalla... smurffin vihreää. Oppi nro 2 : Laita elintarvikeväriä maltillisesti tai älä laita sitä ollenkaan.

Nyt kun menin listaamaan kaikki mahdolliset virheet niin kukaan ei tietenkään uskalla kokeilla tätä ihanan sitruksista - ja trendikästä - piirasta, ja se olisi kyllä tosi sääli. Kokeilkaa ihmeessä - se kyllä tosiaankin kannattaa! Näiden pienien epäonnistumisten myötä leipominen oli oikeastaan aika hauskaa ;)

KEY LIME PIE

Ainekset :

200g grahamkeksejä (esim. digestive)
80g voita sulatettuna

112g tuorejuustoa
4 munan keltuaista
1 tlk (n.400g) makeutettua kondensoitua maitoa (mutta ei sitä valmiiksi keitettyä versiota)
1 1/4 dl vastapuristettua lime mehua
yhden limen raastettu kuori
ihan pikkuisen elintarvikeväriä

purkki vispikermaa
raastettua limen ja sitruunan kuorta koristeeksi

Tee näin:
1. Jauha keksit monitoimikoneessa hienoksi muruksi ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos halkaisijaltaan 20cm vuoan pohjalle ja reunoille. Paista 170 asteessa noin 20 minuuttia kunnes pohja on syvän ruskea ja kiinteä. Jäähdytä.
Käännä uuni 150 asteeseen.
2. Vatkaa tuorejuusto sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää sekaan keltuaiset, kondensoitu maito, lime mehu ja limen raastettu kuori. Vatkaa kunnes seos alkaa sakeentua. Jos tahdot, voit tässä vaiheessa lisätä seokseen hieman vihreää elintarvikeväriä.
3. Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja sivele pinta tasaiseksi. Paista uunissa 25-30 minuuttia. Täytteen tulee olla kiinteää, mutta keskeltä vielä hieman pehmeää (se ei saa kuitenkaan enää tutista).
4. Anna piirakan jäähtyä kokonaan, peitä se sitten esimerkiksi alumiinifoliolla tai kannella ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi tai mielellään yön yli.
5. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi juuri ennen tarjoilua ja levitä se sitten piirakan päälle. Ripottele päälle raastettua limen kuorta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti